I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, October 16, 2012

testing wat shusi ala2 mkanan segere...


salam semua..
hehehe hari ni aku nk cite pasal suhsi aku..
kenape tibiat aku nk buat shusi??
hoho...sbbkn ade 1 rancagan ni aku terpukau and nk try le buat sendri..
tp x tiru la bulat2...

nak tau rancagan ape??








ha ni la die rancagannye kat tv3 episod 16 ahad lepas ni...
aku olahkn bhan2 die..konon nk wt bendok kon...
tp x jdi aku buat yg care mengulong..hehehehe..
tnpe mngunakn peralatan gulung shusi tau..

bhan2 nye yg aku olah mcm at bawah ni...



yg sebenar mcm ni...hehehehe..


Bahan-bahanKuantitiCara Memasak
  • Daging Sirloin
  • Minyak zaitun
  • Serbuk jintan manis BABA'S
  • Serbuk jintan putih BABA'S
  • Serbuk kari daging BABA'S
  • Serbuk kunyit BABA'S
  • Avocado
  • Garam
  • Nasi sushi
  • Cendawan tiram
  • Daun bawang
  • Kepingan rumpai laut (seaweed)
  • Mentega
  • Serbuk lada hitam BABA'S
  • 200 gm
  • 2 sudu besar
  • 1 sudu kecil

  • 1 sudu kecil

  • 1 sudu kecil

  • 1 sudu kecil
  • 2 biji
  • Secukup rasa
  • 3 mangkuk
  • 150 gm
  • 2 helai
  • 4 keping

  • 2 sudu besar
  • Secukup rasa
  1. Perapkan daging bersama campuran minyak zaitun, serbuk cili, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, serbuk kari daging dan garam.
  2. Panaskan pan dan masukkan separuh kuantiti mentega, kemudian masukkan daging dan grill sehingga daging masak.
  3. Angkat dan masukkan lagi separuh mentega, masukkan cendawan tiram. Masukkan daun bawang dan perasakan dengan garam dan lada hitam. Angkat dan ketepikan.
  4. Susunkan nasi diatas seaweed, letakkan daging, avocado dan cendawan. Gulung kemas berbentuk kon.




dengan semagat wajah n ade keiginan nk try buat shusi ,aku blik kije trus membeli belah...
besame2 yg tersyg..
hehehehehe...
terpakse lorh..
ingt nk wt kejutan la at die...
x pet lorh..
so dh habis shoping brg nk buat shusi tu..
smpai uma aku terus begegas wt shusi..
masak la nasi shusi tu dlu..
msak mcm kite masak nasi..
smple kn..
tp basoh dlu...

pastu korg potong la bhan2 segere tu..ikot suke korng la...
pastu tabo la serbuk kari daging or ape2...
serbuk jintan manis,jintan putih n serbuk lada itam..
senang je kn...

bubuh minyak zaiton...tp aku buboh je minyak biase sbb terlupe nk beli..
hehehehehehe..
pastu letak la perasa..garam,ajinomoto...
ha thn gaul la bhan2 tu smpai rate..
korng nk gaul semunya pon boleh atau berasing2 pon boleh..

mcm aku mlas nk bayak kije aku gaul je semua..
hehehehhe..nk cepat..
pas dh gaul semua confiden sebati..
ha goreng la..
masok kn mentega dlm kuali..tp aku gune batecup..hehehehe..
boleh latu..
mak sya ckp mentaga tu wrnenye putih lemak sayur x silapnye..
lau yg aku pnye ni lemak lembu..
hehehehehe..
sape yg makn tu berlemak le jwpnye..
hehehehehe..

so dh sudh mngoreng dgn nyakin dh masak..
so angkat n tos kn..

pas tu proses mengulong...
mule2 korng letak la nasi shusi tu atas kepigan daun rumpai..
thn korng letak la bhan2 segere tu..
pastu letak le mayonis jike suke..
letak selain mayonis pon boleh...

dh selasai letak semua gulong la...
senang je kn...
dh siap gulong potong ikot citerase korng..
thn hidangkn.. selesai..
ni la hasilnye...


p/s::pd my boy..tq smlm tmn sya membeli belah..sya buat khas tok my boy..hehehehe..sowi la ye lau x sedap..khekhekhe..tq sbb tlg sye... ^______^ love u...





Wednesday, October 10, 2012

sya syg sume...

salam..
on the spot story..
sya syg semua..
mak ayah adek sya..
kawan2 sya yg rapat dgn sya..
bf sya yg tercinta..

sya syg sgt2 kat anda semua..
x tau mcm mne nk mmbalasnye..
sya hnye mmpu berdoa moga sya sntiase dpt sygkn mereka ni semua..
terima kasih sesiape yg mmberi and x mmberi..
maaf sekiranya sya ni menyusahkn,menyakitkan,membebankn pd anda semua..

sya harap anda semua tidak kecil hati dgn sya..
sya sygkn anda semua..
sya pohon memohon agar sya dpt sentiase selamenya sygkn anda semua..

p/s:: sygku sya sntiase sygkn kmu...smpai x tau dh nk ckp mcm mne lagi syg tu pd awk..terlintas difikiran sekiranya anda tiada dgn sya lgi...maafkn sya jika sya ade wt sesuatu yg menyakitkn..sya terlalu sygkn kmu...love u always...

Friday, May 4, 2012

~Aku Suka Dia~


Aku lihat dia disana
Aku ingin mendekatinya
Aku cuba menghampirinya
Lalu aku menyapa dia

Dia pun membuka bicara
Dan aku mulai mengenalnya
Kita mulai bermain mata
Mula timbul rasa bahagia

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Kekadang hati ku bertanya
Adakah dia dah berpunya
Kerana diriku berasa
Aku jatuh hati padanya

Aku ingin memilikinya
Aku ingin menjaga dia
Aku ingin mencinta dia
Aku ingin hidup dengannya

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Mungkinkah aku, kan berjumpa dengannya
Untuk meluahkan rasa
Mungkinkah aku, kan berdiam diri saja
Menunggu cinta darinya

Ku terima satu nota darimu
Yang tertulis ‘Aku suka kamu’

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Akhirnya kini ku kan mampu ceria
Diriku sangat gembira
Akhirnya kini, aku mulai bahagia
Menerima cinta darinya

Aku suka dia


p/s ::: 4 u my boy........i love this song...

gud memory ^_____^

salam semua...
hari ni aku nk dok cite pasal  1 mei yg lepas ni...
korng cuti ke 1 mei??
off coz cuti an..
ha mayap mane le tu??
dok uma,kije,mayap??
ha mne 1...

ok dikesempatan ni aku nk share2 gn korang..
ape aku wat 1 mei..

hahahahaha...
look this pic....

nyam2....mase tok mkn dh....
tu yg bako tu my boy cyer..hehehehe...
ha kn betol my boy cyer yg bako...
eeeeeee yap posing g mereka betiga ni ye...
hahahahaha....
ala tian panas2 terik bako...
hehehehe....
siler mkn semua..hehehehe jempot bismilah ye x habis letak sebelah..
hahahahahaha....

yg pling bes sekali time blik kmi kompolan b begambo...
nk tgok..
toi toi toi toi...
kn kn kn kn kn nmpak miyah je kn kn kn kn..
tgok ni lak....
hahahaha cm kuarge dh...hahahahaha...
tq 4 everyting...very2 hepi mey...
last sekli kenagan besme ter2............hehehehehe...

me and my boy
hehehehe...
^________^

adil and tunangnye
cute an tunang die...
tomey jep...
cecuai le tu....

********the end********

p/s :: 4 my boy tq tq tq so much 4 1 mei 2012 tuesday right... i'm very hepi to geder2 hahahahaha... so sweet this memory... sumenye bes...next time kite g sesame g p pat lain lak......  ^________^

Thursday, April 26, 2012

the news job

salam semua...
lame an aku x cite2..
hehehehehe... maaf kn sya...
skang ni aku sebok dgn pat kije baru aku...
kat mne sey??
aku kije at Desa Cemerlang..
jauh sey..
kije ape tu??
aku kije consistent engineering sdn bhd...
kije ape tu beb??
wt mol taw x??
hahaha x taw kn kn kn...
aku kije bahagian cadcam..
akunk nerang an korng compem x paham..
ha tgok la pic at bwah ni...
ni la kije ari2 aku buat..
dah ari2 buat salah gak..
aiya....hape pon x leh...
ni bru cikit...
ade lgi p aku cite lain bab lak..
hehehehe..


now dh nk hampir sebolan aku kije pat baru..
p aku ase mcm dh lme gilak je...
hahahahaha....

dlm mase yg same aku pat gak kwn baru an lame...
siape????
see this pic.....

yg baju merah bertudung tu kwn sya saing kije pat lame...
selain dri tu baru...
time ni mase diner compeny aku..
hehehehehe...
sonok pat kenal sume org....

ade g yg sonok..
sabtu  bru2 ni...
kmi p jenjalan at johor jaya..
saje2 jln2 cuci2 mte...
yg smpat aku take pic
korng tgok at bwh ni..

hahahaha mmng x leh blah...
dri 1 kedai ke 1 kedai kmi masok..
dri depan smpai blakang smpai seberang jln..
hehehehe...
alhmdulilah kije pat baru ni sume spoting2...
hehehehehe... otak pon x sakit...

kak miemie and kak sam mmng gile shoping...
hehehehehe...kuat jln gak diorg ni...
sume dh puas penat masing2 blik...

aku x lek uma tros kos nk beli someting...
nk tau ape die...

jeng jeng.... ni la die seminggu awl aku beli an..
hadiah ari jadi kwn baru aku...
hehehehehe...
so ari ni dh dpt..
hepi besday pakcik ejun mohahahahaha....

so aku ase sgt2 selesa at pat kije baru aku skng...
wt mase ni sume sgt2 ok...
terima kasih semua  ^________^

p/s :: hey pakcik ejun sile nk bace ea...hahahaha...

Thursday, March 22, 2012

kenangan

salam semua..
hari ni aku nk cite pasal kengan aku mase blajo dlu kat ILP Pedas N9..
ha sesiape yg pernh blaja kt c2 bgus..
aku ase skng ilp tu x mcm zaman aku dlu blaja..
dengo2 ustaz azam dh x de kat c2..
hoho meriah2 la mereka2 yg belajo kt c2 ye..

now aku nk kongsi2 pada semua and mengimbas kmbali wktu aku blajo2 dlu..
ni aku pongah2 kat kotak2 kat uma aku..
kebetulan nk cri kije2 time aku blajo dlu..
tup tup terjumpe wktu time blajo dlu..
nk2 yg ni...
korng tgok pic ni k...

ha korng yg pernh g konvo kt PICC putrajaya ingt lagi x buku ni..
hehehehehe...
msti dh x ingt kan??
mesti dh x de kan??
tul tak??
hoho so aku bgi korng ingt blik
ni taun 2007..
ha kpde yg pernh g konvo taun 2077 tu ce tegok2 lek..
hehehehehe...
ade lgi..
tgok ni...

ha senarai nme ni korng ingt lagi x...
nk2 yg g konvo tu...
intan , kak ikin , yaya , diba , fiza , kak sham , aini ...
x silap aku la nme2 yg aku taip ni yg g konvo termasok la aku...
hoho...
ingta lagi x???

ade lagi...
tgok ni lak..

ingt lgi x korng pass masok dewan mkn kt konvo ni..
hahhahaha..
dh x de an...
huhu..
kengan kn semua ni...

ade lgi ni last tuk kong..
tgok pic ni..
fail ni ingt lagi x korng..
time ni bru masok ilp pedas..
hehehehe..
aku simpn g..
ni la mse kite sume kne trening gile2 gn dak sinuor2 kite..
ingt x???

kengan kn sume...
hmmmmm aku rindu korng sume..
hehehhehe..
byk sgt kenangan kite wt kn2....

p/s : huiii korng kenang daku dlm doa korng ye... ^_____^


Sunday, March 11, 2012

minta PENDAPAT hadiah yg mane sesuai tok si jejaka??

salam pd semua yg ajin bace blogger..
pendikkn cerita mau pendapat mey...

hadiah yg mne sesuai tok lelaki
aku ade cadgan tp x pasti..
minta dri korng yg gud2 edia..
cdagannye tgok kt bwh ni...

1------ kek
    hmmmm aku pkir nk buboh kek tu nme manje beliau..
    pas tu smbot kt tpi pntai..huhu..

2----------rantai
     hmmmmm rantai lak aku nk buboh nme aku hoho atau smbungan nme aku n org tersyg..
     ok ke beb???hmmmm..

3-----------minyak wangi
     minyak wangi ape yg terhangat dipasaran..hoho..

4---------------baju
   hmmm baju?? ape yg tren skang ea...

5-----------beg duit
    hmmmmmm ape yg best??

6-----------------jam
    hmmmmm jenama ape best ea??

7-------------cincin
     hmmmmmm beli cincin couple ok kn...
     p yg mcm mne ea???
     kt mne leh dapat...uhmm...

8-------------banje mkn
    hmmmmm ni sempoi jep hmmmm..
    takat kenyang pas tu x de kengan..

9------------------ gelang
   hmmmmm mne paling senang nk cri...yg terbaiknye...

10--------------kasut
   hmmmm tren ape yg best...
   
hoho bajet sya dlm rm200 lau boleh byk bnde leh beli dlm rm200 tu...ape agknye kn...pl2 bantu aku yg buntu ni...

Friday, March 9, 2012

SaMe Ke??????

salam semua..
hari ni aku nk kongsi2 cite pasal kwn aku sorng ni..
huhuhu..
dulu kmi sepraktikal kt segamat..
beliau ni dak segamat...
aku syg sgt kt die...

dipendik kn cite la an..
ade la 1 kwn ni kmi mse tu kuar sesame..
amik la 1 mmbe ni kuar sesame gak..
huhu beliau sakap kmi adek beradik..
so aku pon g tau adek kt uma..
ni mmbe mase praktikal kt segamat..
beliau sakap same la muke..
hehehehehhee..kami ketawe...
mybe rapat sgt tu mcm adek beradik kooooooootttt...

so ape korg ase..
ce tegok pic kt bwh ni...
same ke beb???


hoho x kn...
pelik gak ape la yg sme tu..
teyum ke??
bentok muke?
mate?
kening?
ummmm ape ye...hehehehehe..

p/s :   so kepada yg tegor kmi serupe tu anda telah tertipu..hehehehehe..kmi best frenz  
         sesgt..hehehehe..JAGAN TERTIPU    ^_________^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...