I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, October 16, 2012

testing wat shusi ala2 mkanan segere...


salam semua..
hehehe hari ni aku nk cite pasal suhsi aku..
kenape tibiat aku nk buat shusi??
hoho...sbbkn ade 1 rancagan ni aku terpukau and nk try le buat sendri..
tp x tiru la bulat2...

nak tau rancagan ape??








ha ni la die rancagannye kat tv3 episod 16 ahad lepas ni...
aku olahkn bhan2 die..konon nk wt bendok kon...
tp x jdi aku buat yg care mengulong..hehehehe..
tnpe mngunakn peralatan gulung shusi tau..

bhan2 nye yg aku olah mcm at bawah ni...



yg sebenar mcm ni...hehehehe..


Bahan-bahanKuantitiCara Memasak
  • Daging Sirloin
  • Minyak zaitun
  • Serbuk jintan manis BABA'S
  • Serbuk jintan putih BABA'S
  • Serbuk kari daging BABA'S
  • Serbuk kunyit BABA'S
  • Avocado
  • Garam
  • Nasi sushi
  • Cendawan tiram
  • Daun bawang
  • Kepingan rumpai laut (seaweed)
  • Mentega
  • Serbuk lada hitam BABA'S
  • 200 gm
  • 2 sudu besar
  • 1 sudu kecil

  • 1 sudu kecil

  • 1 sudu kecil

  • 1 sudu kecil
  • 2 biji
  • Secukup rasa
  • 3 mangkuk
  • 150 gm
  • 2 helai
  • 4 keping

  • 2 sudu besar
  • Secukup rasa
  1. Perapkan daging bersama campuran minyak zaitun, serbuk cili, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, serbuk kari daging dan garam.
  2. Panaskan pan dan masukkan separuh kuantiti mentega, kemudian masukkan daging dan grill sehingga daging masak.
  3. Angkat dan masukkan lagi separuh mentega, masukkan cendawan tiram. Masukkan daun bawang dan perasakan dengan garam dan lada hitam. Angkat dan ketepikan.
  4. Susunkan nasi diatas seaweed, letakkan daging, avocado dan cendawan. Gulung kemas berbentuk kon.




dengan semagat wajah n ade keiginan nk try buat shusi ,aku blik kije trus membeli belah...
besame2 yg tersyg..
hehehehehe...
terpakse lorh..
ingt nk wt kejutan la at die...
x pet lorh..
so dh habis shoping brg nk buat shusi tu..
smpai uma aku terus begegas wt shusi..
masak la nasi shusi tu dlu..
msak mcm kite masak nasi..
smple kn..
tp basoh dlu...

pastu korg potong la bhan2 segere tu..ikot suke korng la...
pastu tabo la serbuk kari daging or ape2...
serbuk jintan manis,jintan putih n serbuk lada itam..
senang je kn...

bubuh minyak zaiton...tp aku buboh je minyak biase sbb terlupe nk beli..
hehehehehehe..
pastu letak la perasa..garam,ajinomoto...
ha thn gaul la bhan2 tu smpai rate..
korng nk gaul semunya pon boleh atau berasing2 pon boleh..

mcm aku mlas nk bayak kije aku gaul je semua..
hehehehhe..nk cepat..
pas dh gaul semua confiden sebati..
ha goreng la..
masok kn mentega dlm kuali..tp aku gune batecup..hehehehe..
boleh latu..
mak sya ckp mentaga tu wrnenye putih lemak sayur x silapnye..
lau yg aku pnye ni lemak lembu..
hehehehehe..
sape yg makn tu berlemak le jwpnye..
hehehehehe..

so dh sudh mngoreng dgn nyakin dh masak..
so angkat n tos kn..

pas tu proses mengulong...
mule2 korng letak la nasi shusi tu atas kepigan daun rumpai..
thn korng letak la bhan2 segere tu..
pastu letak le mayonis jike suke..
letak selain mayonis pon boleh...

dh selasai letak semua gulong la...
senang je kn...
dh siap gulong potong ikot citerase korng..
thn hidangkn.. selesai..
ni la hasilnye...


p/s::pd my boy..tq smlm tmn sya membeli belah..sya buat khas tok my boy..hehehehe..sowi la ye lau x sedap..khekhekhe..tq sbb tlg sye... ^______^ love u...





Wednesday, October 10, 2012

sya syg sume...

salam..
on the spot story..
sya syg semua..
mak ayah adek sya..
kawan2 sya yg rapat dgn sya..
bf sya yg tercinta..

sya syg sgt2 kat anda semua..
x tau mcm mne nk mmbalasnye..
sya hnye mmpu berdoa moga sya sntiase dpt sygkn mereka ni semua..
terima kasih sesiape yg mmberi and x mmberi..
maaf sekiranya sya ni menyusahkn,menyakitkan,membebankn pd anda semua..

sya harap anda semua tidak kecil hati dgn sya..
sya sygkn anda semua..
sya pohon memohon agar sya dpt sentiase selamenya sygkn anda semua..

p/s:: sygku sya sntiase sygkn kmu...smpai x tau dh nk ckp mcm mne lagi syg tu pd awk..terlintas difikiran sekiranya anda tiada dgn sya lgi...maafkn sya jika sya ade wt sesuatu yg menyakitkn..sya terlalu sygkn kmu...love u always...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...